Ste pripravljeni na prihod mačke v vaše življenje

Naj bo prihod mačke v vaš dom odgovorna odločitev

Ste pripravljeni na prihod macke v vase zivljenjePreden se odločite za nakup pasemske mačke, o tem dobro premislite. Premislite o tem, kako naj bi vaša mačka izgledala, kakšen naj bo njen značaj. Poiščite in preberite kakšno knjigo o oskrbi in potrebah mačk, oglejte si kakšno oddajo o mačkah, obiščite mačjo razstavo, skratka pridobite si čim več informacij o življenju in potrebah mačk.

Razmislite tudi ali ste mački pripravljeni nameniti čas in kriti stroške naslednjih 15 – 20 let, ko bo živela z vami. Veste kdo bo skrbel za vašo mačko v vaši odsotnosti in, ko boste odšli na dopust? Se vaša družina strinja s prihodom novega družinskega člana? Če ste na vse odgovorili pritrdilno, potem verjetno lahko začnete razmišljati o nakupu mačke.

Mačke so čiste in inteligentne živali, prilagodile se bodo bivanju v vašem stanovanju, še vedno pa se lahko zgodi, da boste na vašem usnjenem kavču opazili kakšno prasko, muca bo pobruhala vašo preprogo… ste pripravljeni sprejeti žival?

Oskrba muce vas bo mesečno stala okrog 70 eur, enkrat letno jo morate cepiti proti nalezljivim boleznim (ca. 30 eur), jo kastrirati oz. sterilizirati (enkraten strošek 80 – 100 eur). Če nimate nikogar, ki bo v vaši odsotnosti skrbel za muco in jo boste nastanili v mačjem hotelu, upoštevajte strošek 10 – 12 eur na dan za njeno oskrbo. Mačka potrebuje še praskalnik, ki ga dobite skoraj v vsaki trgovini za male živali in stane od cca. 60 eur pa vse do 1000 eur, odvisno od kvalitete in velikosti. Mačje drevo mora biti stabilno, sicer se lahko prevrne in ga mačka ne bo uporabljala. Potrebujete tudi transportno košaro, ležišče in posodice za hrano in vodo. Tudi kakšno igračo naj mačka dobi. Vse to morate upoštevati in načrtovati te stroške. In vse to velja, če je mačka zdrava. Toda, če vaša mačka zboli ali se ji zgodi nesreča (tega ni mogoče izključiti pri živih bitjih), se bodo pojavili nenačrtovani stroški – so stroški njenega zdravljenja za vas samoumevni? Če imate kakršenkoli pomislek, dobro premislite.

Ste na vse našteto pripravljeni in sprejemate mačko kot samostojno živo bitje? Potem ste verjetno dober kandidat, da bi dobili zdravo mlado žival od uglednega vzreditelja, vso skrb in mački namenjeno ljubezen, pa vam bo le ta bogato vračala.

Ne želim vas – bodočih novih  lastnikov mačk odvračati od tega, da bi se odločili za družbo ene (ali več) teh čudovitih bitij, vendar pa se za to odločite odgovorno.

Comments are closed.