O pasmi

Barve britank 2Kratkodlaka britanka je potomka mačk, ki so jih v Britanijo prinesli Rimljani in nato križali z mačkami, ki so že naseljevale otok. Kasneje so jih križali s perzijkami, da bi izboljšali gostoto njihove dlake. Pasma je bila priznana v 19. stoletju in Kratkodlaka britanka je bila predstavljena leta 1871 na razstavi »Crystal palace cat show«. Popularnost pasme je počasi upadala, po drugi svetovni vojni pa je intenzivna načrtna vzreja poskrbela za njeno ponovno popularnost.
Britanka ima kratko, gosto, »plišasto« dlako, oči so velike, okrogle, široko narazen in so lahko v različnih barvah (odvisno od barve dlake). Njihova glava je okrogla, s poudarjenimi, okroglimi ličnicami. Telo je veliko, čokato in mišičasto. Pasma ima močan prsni koš, ramena in boke s kratkimi nogami in okroglimi šapicami, debel, plišast vendar ne puhast rep, ki se konča z okroglo konico. Njihova relativno majhna ušesa z okroglimi konicami so nasajena široko narazen. Smrček je širok, kratek in raven, rahlo okroglasta brada poudarja okroglo glavo in močno čeljust te pasme. Samci pri tej pasmi so večji od samičk. Odrasel samec tehta povprečno med 5 in 10 kg medtem, ko je teža odrasle samičke med 4 in 7 kg. Povprečna življenjska doba mačk te pasme je med 14 in 20 let.

Raznovrstnost
Britanska kratkodlaka mačka je lahko različnih barv in vzorcev. Najbolj popularna je modra barva, priznane pa so tudi druge barve in vzorci; črna, modra, bela, rdeča, krem, čokoladna, lila, rjava in barva cimeta. Vzreja se jo kot »čisto« – v eni barvi, pa tudi kot colourpoint, tabby, osenčeno in v dvobarvnih vzorcih. Vse barve in vzorci so priznani tudi v »tortie« vzorcu, ki ga sestavlja kombinacija rdeče in krem barve z drugimi barvami.

Temperament
Kratkodlaka britanka ima stabilen karakter in je idealna za bivanje v stanovanju. Mladički so zelo igrivi, medtem, ko odrasla mačka ne zahteva veliko pozornosti, čeprav zna opozoriti lastnika, ko bi se rada igrala. Obožuje igro z miškami in igračkami na palici. Ni aktivna mačka in raje sedi ob lastniku kot na njem. Vsakodnevne gospodinjske aktivnosti rada opazuje s kakšne klopi ali s tal.

Britanka je krasna mačka za zaposlene saj se med lastnikovo odsotnostjo rada zaposli z raziskovanjem po stanovanju, ni destruktivna, ne potrebuje družbe druge živali, čeprav je družba druge britanke ali mačke s podobnim karakterjem dobrodošla.
Ne oglaša se pogosto, vendar mijavka, da komunicira z lastnikom kot npr., ko je lačna in se ji pripravlja hrana. Mijavka lahko tudi, ko se želi igrati.
Britanka se zelo naveže na lastnika, rada mu sledi iz prostora v prostor saj rada spremlja kaj se dogaja okrog nje. Nekatere nimajo nič proti crkljanju v naročju, spet druge imajo raje božanje z vsemi štirimi tačkami trdno na tleh.

Nega
Kratkodlaka britanka ne zahteva veliko nege saj se njena dlaka ne preplete in zvozlja zlahka. Kljub temu je priporočljivo, da se kožuh občasno skrtači, še posebej med sezonsko menjavo dlake, da se dlaka ne zvozlja.

Barve britank 1

 

 

 

 

Dolgodlaka britanka je sestrska pasma kratkodlake britanke. Zanjo veljajo enake značilnosti kot za kratkodlako britanko, le dlaka je dolga. Nega dolgodlake britanke je nekoliko zahtevnejša kot pri kratkodlaki britanki, potrebno je redno česanje – 2 do 3x tedensko, da se njena gosta dlaka ne zvozlja.

Barve britank 3

Comments are closed.