Nega, vzgoja in bivanje mačke

Ko načrtujemo prihod muce – mladička v naš in odslej njegov dom, si za to vzemimo čas. Če je le možno, si zagotovimo dva prosta dneva, ko bomo lahko skupaj z našim malim muckom, ki se bo privajal na nas in njegov novi dom. Dopust in daljša potovanja odložimo vsaj za nadaljne 3 mesece, ko bo naš mladiček dopolnil vsaj 6 mesecev in bo postal bolj samostojen. Naš muc bo z nami živel nekje od 14 do 20 let. Poskrbimo, da bo imel v času naše odsotnosti (dopust, službene obveznosti) kvalitetno oskrbo in nadzor vsaj 1x na dan.

1.Kaj potrebuje mačka
Muci je potrebno zagotoviti dovolj hrane – svežo in suho hrano (sveže meso in brikete). Idealno je, da že mladička navadimo na red pri hranjenju, npr. mokro hrano mu damo zjutraj in zvečer (mladički do 12 mesecev naj dobijo 3x dnevno mokro hrano), ostali del dneva pa naj ima muc na voljo suho hrano, ki jo bo lahko jedel po lastni izbiri. Tak način prehranjevanja je za mačko naraven in, ker bo imela muca vedno dovolj hrane, se ne bo prenajedala takrat, ko bi ji obrok namenili mi. Kadar imamo več muc, je potrebno hranjenje prilagoditi njihovim različnim potrebam.

Mačka mora imeti vedno na voljo svežo vodo. Vodo redno menjamo – večkrat na dan, še posebej pozorni moramo biti v poletnih mesecih, ko se zaradi vročine voda spari.

Muci pripravimo ležišče in praskalnik. Katero ležišče ji najbolj ustreza in ga bo želela uporabljati bo potrebno ugotoviti.Praskalnik muca potrebuje za brušenje in izrabo krempljev, to pa stori sicer tako, da kremplje zasadi v njej ljubo površino – najraje ima kakšen pregrešno drag kos pohištva :). Pa šalo na stran – praskalniki so narejeni/oviti z močno in ostro vrvjo in muce jih imajo zelo rade, celo raje kot pohištvo. Če vam stanovanje omogoča, ji privoščite kakšnega več, pa bo srečna muca in vi. Praskalnik dobite v vsaki malo večji trgovini za male živali.

Če bo vaša muca samo notranja muca in ne bo imela izhoda ven, potem ji lahko kremplje občasno skrajšamo ali pa celo moramo skrajšati, če prerasejo, ker jo lahko motijo pri hoji in poškodujejo mehke blazinice. Kako se to pravilno naredi, vam bo pokazal vzreditelj, veterinar ali pa muco enostavno vedno vozite na striženje krempljev k veterinarju. Če tega še niste počeli, ne poskušajte tega sami, da mačke ne poškodujete! Muca, ki ima pristrižene kremplje potem res ne sme imeti izhoda ven, ker se ne more braniti pred drugimi mačkami.

Mačje stranišče tudi potrebujemo… ampak si ga marsikdo ne želi v stanovanju. Žal je tako, da brez tega ne bo šlo. Če pride muca, potem pride tudi mačje stranišče in s tem se bo potrebno kar sprijazniti. Muca ne bo hodila na potrebo ven v travo ali na gredico samo zato, ker bi nam tako bolj ustrezalo. In mačje stranišče sploh ni tak bavbav kot si to kdo predstavlja – takole to gre:

  • da preprečimo širitev neprijetnih vonjav, izberemo zaprto mačje stranišče, velikost naj ustreza velikosti odrasle mačke (dolgo naj bo toliko, da muc lahko stopi v celoti vanj in, če se le da, toliko visoko, da lahko sedi v njem, saj potrebo opravlja čepe
  • uporabite droben in kvaliteten mačji posip, ki se kepi, saj bo čiščenje enostavnejše (Bio sand, posip z baby pudrom…)
  • mačje stranišče namestite v miren prostor tako, da mačke med opravljanjem potrebe ne bo nič motilo
  • mačje stranišče redno čistite (pri eni mački zadostuje čiščenje 1x dnevno) pravilo pravi, da potrebujemo za vsako mačko eno mačje stranišče + 1, BREZ PANIKE, za eno mačko potrebujete le eno stranišče, če imate dve muci in se kosmatinki dobro razumeta, bo eno zadostovalo, sicer bosta potrebni dve…

Ob tem pomislite tudi na naslednje; muca, ki bo opravljala potrebo zunaj, bo tam puščala svoj vonj in ta bo tja privabljal mačke iz soseščine, izzvali bodo teritorialno obnašanje, pretepe… vaša nežna muca bo kar naenkrat manj nežna… se splača?

Pasemske mačke na uporabo mačjega stranišča privadimo rejci, sicer pa je to dokaj enostavno – po obroku muco postavimo v mačje stranišče in ta postopek večkrat ponovimo. Ničesar ne delamo na silo. Muce so zelo snažne živali in se uporabe stranišča hitro naučijo. Ne poskušajte ji tlačiti smrčka v urin ali blato, če se je ponečedila kjer se ne bi smela. Dosegli ne boste ničesar, le muca se vas bo bala.

Če je vaša muca stranišče uporabljala redno, potem pa je začela lulati ob njem ali povsod po stanovanju (in je muc – samček kastriran), in niste domov prinesli nove mucke, potem obstaja velika verjetnost, da je muca zbolela. Peljite jo k veterinarju na pregled.

Muce zelo rade opazujejo okolico z višine. Če imate v stanovanju pohištvo na katero lahko spleza, bo to zagotovo storila. Zavarujte svoje pohištvo in mačko in ji namestite stopničke in poličko kjer bo lahko varno poležavala. Najraje ima kakšno poličko ob oknu, da lahko gleda ven ali pa poličko visoko pod stropom od koder lahko opazuje prostor in nas.

 2. Sterilizacija in kastracija
Mačko – samičko je priporočljivo sterilizirati pred prvo gonitivijo, to je ponavadi nekje do šestega meseca starosti. S tem preprečimo kotitev nezaželjenih mladičkov in obnašanje, ki spremlja mačjo gonitev (klicanje mačjih samčkov…). Poleg tega sterilizirana muca nima več možnosti za vnetja maternice, ki se rada pojavijo ob ponavljajočih gonitvah, torej smo s tem poskrbeli tudi za njeno zdravje.

Pri samčkih tudi ni vse tako preprosto kot je dejstvo, da “samček pa itak ne more imeti mladičkov” in s tem smo vse rešili…  NE, NE in še enkrat NE! Tudi samčka je potrebno kastrirati! To opravimo nekje do osmega meseca starosti, preden samček dokončno spolno dozori. Kastriran muc v veliki večini ne markira (z urinom označuje terena), ker nima več potrebnih hormonov, ne kliče in ne išče samičk godnih za parjenje. Kastriran muc rad postane bolj zapečkarski – več ostaja doma, nima tolikšne želje po potepanju, zaradi česar se tudi manj spopada z ostalimi mačkami, da bi obranil svoj teritorij, s tem pa se seveda zmanjša možnost za različna obolenja, ki se prenašajo med mačkami kot sta okužba s FIV in Felv itd.

3. Skrb za zdravje
Mačko je potrebno redno tretirati proti zajedavcem – notranjim, kot so gliste in trakulje, ter zunanjim (bolhe, klopi, ušesne garje). Vse potrebne pripravke imajo veterinarji, pa še kakšen koristen nasvet boste dobili, ko boste prišli po njih.

Mačke ni potrebno kopati razen, če je bolna ali umazana. Kratkodlako mačko skrtačimo in počešemo 1x – 2x tedensko, dolgodlake pa je potrebno česati vsaka 2 – 3 dni, da se ji dlaka ne skepi in zvozlja. V času sezonske menjave dlake je dobro mačko česati večkrat in ji s tem pomagati odstraniti izpadlo dlako.

Mačja ušesa čistimo po potrebi – cca. 1x mesečno. Čistimo le zunanji del uhlja (uporabimo fiziološko raztopino ali prekuhano mlačno vodo in mehko krpo, gazo ali vato). NIKOLI NE DREZAMO V GLOBINO UŠESA.

Mačka mora biti cepljena proti kužnim boleznim (mačja kuga, mačji nahod ali rinotraheitis in virusno obolenje mačji herpes in calici virus). Če mačka spuščate ven, je potebno tudi cepljenje proti levkozi in steklini.

Muce, ki so samo notranje, potrebujejo pomoč pri izločanju dlake iz želodčka. Zagotoviti jim moramo dovolj trave, ki jo lahko prinesemo s čistega travnika in posadimo v lonček, v trgovinah za male živali lahko kupimo “mačjo travo” – ciperus, dobi pa se tudi pasta, ki pomaga prebaviti in izločiti dlako. Izberite kvalitetno pasto – dobite jo pri veterinarju.

Za vse potrebne poti, ko bomo muco peljali k veterinarju, potrebujemo še transportno košaro, ki naj bo dovolj velika, da bo muci v njej udobno.

Comments are closed.